Ungdomsfotbollens effekter

Att röra på sig är väldigt viktigt för hälsan. Det gäller givetvis även för barn och ungdomar då det är i den åldern man bygger upp den grundfysik och grundkondition som man ska ha med sig under hela livet. Som tur är, är Sverige ett land där alla är välkomna att delta i föreningsidrott och det finns en uppsjö av olika idrotter som man kan välja mellan, allt beroende på vilket intresse man har.

[b]Ungdomsfotbollen i Sverige[/b]

I Sverige är fotboll en av de idrotter som lockar flest ungdomar in i sportens värld. Det beror till stor del på att det finns en fotbollsförening på nästan varje ort och att man dagligen kan läsa artiklar och se höjdpunkter med spelare som Zlatan, Messi och Cristiano Ronaldo med flera. Spelare som dagens barn och ungdomar har som idoler och vill efterlikna.

[b]Vad kan jag göra om det inte finns en ungdomsförening på min ort?[/b]

Om det saknas en fotbollsförening där du bor kan man alltid starta en egen! Det behöver faktiskt inte vara så svårt. Man kan söka bidrag och annan typ av finansiering från kommuner och andra organisationer. För att hålla kostnaderna nere för en klubblokal, kan man till exempel använda sig av ett coworking space för att sköta allt det administrativa arbete som krävs för att föreningen ska fungera. Förhoppningsvis kan man även få tag i ideella krafter som föräldrar eller andra som vill medverka till en hälsosam förening för ungdomsfotboll.

[b]Fördelar med ungdomsfotboll[/b]

Det finns flertalet fördelar med ungdomsfotboll och nedan har jag listat några av dem:

  • Barnen och ungdomarna får röra på sig. I dagens samhälle spenderar många barn och ungdomar ohälsosamt mycket tid framför datorn. Det kan vara socialt på sitt sätt, men i den åldern behöver man träffa fysiska vänner och bygga upp sin sociala kompetens.
  • I utsatta områden och där det exempelvis inte finns någon fritidsgård för ungdomarna, kan ungdomsfotbollen bli en räddning. Det är lätt hänt att ungdomar blir uttråkade av att bo på en liten ort där det inte finns något att göra. Istället kommer man in på fel bana i livet och risken är att det slutar i en evigt nedåtgående spiral som man kanske inte kan återhämta sig från.
  • Utbildning. Ungdomsfotboll innebär inte enbart att man lär sig spela fotboll. Man får även en livsviktig utbildning i hur man samarbetar mot ett gemensamt mål, att man ska respektera alla individer (att alla är lika mycket värda) och glädjen av gemenskap. Man lär sig även att vinna och förlora, vilket är bra lärdomar i livet.

Utöver ovanstående fördelar med ungdomsfotboll kan man som spelare få möjlighet att göra roliga saker som att åka på träningsläger eller spela cuper. Ungdomsfotboll är även fantastiskt underhållande att titta på eftersom spelet inte är lika strukturerat som seniorfotboll.

Så om du har tid tycker jag absolut att du ska ta dig hemifrån och ge ungdomsfotbollen en chans. Med stor sannolikhet kommer du tycka det är väldigt kul att titta på!

Leave a Reply