Ungdomssektionen i IF Brommapojkarna

 

Det finns få föreningar i Sverige som har en lika stark ungdomsverksamhet som IF Brommapojkarna. I decennier har deras pojk- och flicklag tillhört den svenska eliten när det kommer till resultat och de har fostrat flera landslagsspelare. Samtidigt har de också en oerhörd bredd där många unga killar och tjejer får chansen att prova på att spela fotboll. Det har gjort att BP, som de ofta kallas, har blivit något av en plantskola för unga talanger och de har lockat till sig spelare från andra föreningar som har hört talas om Brommapojkarnas lyckade ungdomssatsning.

Group of little boys playing soccer on grass soccer field. Shot from behind one of the goals. Kids are out of focus.

Brommapojkarnas breda ungdomsverksamhet syns också i statistiken. Varje år anmäler föreningen mellan 250 och 300 lag till seriespel. Totalt har de omkring 4 000 aktiva spelare i klubben. Det gör att Brommapojkarna inte bara är överlägset störst i Sverige. Faktum är att klubben är störst i hela Europa när det kommer till aktiva utövare. Det är dock inte bara bredden som imponerar för BP. När det kommer till stora ungdomsturneringar som Gothia Cup är föreningen nästan alltid med och slåss om turneringssegern, oavsett vilken klass det gäller. Där har BP också flest segrar av alla lag med över 20 titlar.

När det kommer till spelare som fostrats i Brommapojkarna för att sedan gå vidare till stordåd kan särskilt John Guidetti nämnas. Han började spela i Brommapojkarna redan som 6-åring och det var där som han, 10 år senare, fick debutera i A-laget. Guidetti blev sedan proffs och spelar numera i Spanien samtidigt som han har en given plats i det svenska landslaget. På så sätt är Guidetti ett utmärkt exempel på en egen produkt som klättrar bland ungdomslagen och så småningom får sitt genombrott på seniornivå.

En annan känd fotbollsspelare med rötterna i Brommapojkarnas ungdomslag är Anders Limpar. Han spelade i klubben under fem säsonger i sin karriär och det var där han slog igenom i början av 1980-talet. Efter sina proffsår utomlands återvände Limpar till Brommapojkarna och planerade att varva ned under en säsong i början av 2000-talet. Dessvärre fick han lägga av på grund av skador, men det visar att fotbollsutbildningen som BP ger sina talanger sitter i resten av karriären.

Leave a Reply