Hur fungerar ungdomsfotboll?

Fotboll är en av världens mest populära sporter, och så är även fallet i Sverige. Ungdomsfotbollen är även en del av det.

Ungdomsfotboll i Sverige

Generellt sett är det viktigt att barn och ungdomar kan röra på sig. Bland annat har Folkhälsomyndigheten rekommendationer för barns idrottande och då är just fotboll ett utmärkt sätt för de yngre att röra sig på.

Det går att börja spela i princip när som helst, oavsett hur ung eller gammal man är. Men det är vanligt att barn börjar spela runt sex år, det vill säga i samband med skolstarten. Då inleder man oftast med lite lek och skoj inom sportens minsta planmått, en så kallad femmannaplan. Ett par-tre år senare går man över till sjumannafotboll, som är något större än det tidigare planmåttet. Det sista steget är en så kallad 11-mannaplan, det vill säga fullmått. Det här spelar man på från cirka 14-årsåldern. Något som i början kan vara lite ovant för både pojkar och flickor, men som dock brukar gå relativt snabbt att vänja sig till.

Hur barn och ungdomar spelar fotboll kan variera kraftigt. Men en fördel i Sverige är att fotboll är nationalsporten och att föreningslivet är rankat som ett av de klart bästa i hela världen. Det gör att möjligheterna är stora att spela för den som vill. Bor man i en stad är det generellt lättare eftersom det finns fler lag. Här kan det även finnas elitsatsande lag och föreningar som enbart finns till för barns nöje.

Samma sak gäller på landet, även om det inte finns lika många klubbar som gör stora satsningar. Men var man är bor i Sverige finns det oftast bra möjligheter till att spela ungdomsfotboll. Många beskriver också den formen av idrottande som nyttigt rent socialt, eftersom man kan skaffa sig nya vänner.

Leave a Reply