Ungdomsstjärnor i fotboll

Att bli ungdomsproffs är mycket vanligare nuförtiden än förr. Sedan FC Barcelona lyckades värva Leo Messi redan när han var 13 år, och utveckla honom till vad han är idag, letar världens klubbar lägre och lägre ned i åldrarna för nästa superstjärna. Det blir också mycket billigare än att köpa dem när de redan är färdiga storstjärnor. Det finns också andra anledningar till att man vill scouta spelare tidigt. Barcelona, till exempel, har sin egen tydliga fotbollsfilosofi och utvecklingsmetodik, och det har visat sig svårt för utländska spelare att anpassa sig till deras spelmodell om de inte är i princip uppväxta med den.

Svenska talanger i Europa

Det finns en del svenska talanger ute i stora klubbars akademier. En av dem finns i Bayern München.Ungdomsstjärnan Thomas Poppler Isherwood gjorde a-lagsdebut i somras då han fick hoppa in istället för Javier Martinez i en träningsmatch. Isherwood spelar som mittback, och kan inom några år vara ett alternativ för landslaget, som då kan ha ett riktigt vasst mittbackspar på gång. Victor Nilsson Lindelöf, som är ordinarie i Benfica och det svenska landslaget spås nämligen bli nästa svenska storspelare. Han har i princip alla Europas storklubbar efter sig. Kanske kommer Sverige snart återvända till en gammal svensk fotbollstradition, den att leverera mittbackar i världsklass.

Framtiden svår att förutspå

Dock är det väldigt svårt att sia i hur bra en lovande fotbollsspelare kommer att bli i framtiden. De viktigaste stegen är kvar, och övergången från junior till de första åren som senior är en kritisk ålder. Det finns många exempel på spelare som inte lyckats leva upp till de förväntningar som det innebär att vara ungdomsstjärna. Istället har den statusen burits som ett ok under seniorkarriären. Ett välkänt exempel är Bojan Djordjic, som var en lovande ungdomsspelare i Manchester United. Han har inte på något sätt haft en oäven karriär sedan dess, men de högt ställda förväntningarna från ungdomsåren förföljde honom helt klart under hans seniorkarriär, som aldrig tog fart på det sätt folk förväntade sig.

Leave a Reply