Fotbollens historia i Sverige

Fotboll har spelats i en eller annan form åtminstone sedan medeltiden. På den tiden kunde matcherna bli så vilda att sporten till och med tillfälligt förbjöds på sina ställen. Det fanns inga regler att följa utan hela byar kunde spela mot varandra i spel som idag nog mest kan jämföras med rena upplopp.

Det skulle dröja ända till 1870-talet innan fotbollen kom till Sverige från England men den spelades inte efter de regler vi känner till idag och dPlaying Soccer with dadet fanns inte heller några organiserade lag. Men i slutet av 1800-talet hade fotbollen börjat bli organiserad och 1890 spelades fotbollsmatcher med lag bestående enbart av herrar. Det skulle dröja ända till 1970-talet innan Sverige fick något landslag i damfotboll.

Redan 1896 spelades det allra första svenska spelen i fotboll och segern gick till Örgryte IS. På den här tiden fick inte Norrland och Gotland delta. Detta ändrades 1924 då Allsvenskan bilades.

Vad gäller damfotbollen så spelades det ganska undanskymt till 1917 då det första damlaget i fotboll bildades och 1918 spelades den första matchen mellan två damlag i Stockholm. Matchen ska ha dragit hela 500 besökare. Det skulle dock dröja ytterligare 70 år, tills 1988, innan damerna äntligen fick sin egen fotbollscup, Damallsvenskan.

För ungdomsspelare har Gothia cup funnits sedan 1975 som i dagsläget lockar ungefär 200 lag från ett 70-tal olika länder. Dessutom arrangeras varje sommar ett stort antal cuper, både nationella och internationella, i hela Sverige. Som bland annat Aroscupen i Västerås, Dalecarlia cup i Borlänge och Umeå fotbollsfestival i Umeå.

Little Boy Kicking a Soccer BallFotbollen räknas idag som Sveriges största sport och är även den sport som drar allra flest besökare till matcherna. Sammanlagt har föreningarna ungefär en miljon medlemmar varav lite drygt 600 000 är aktiva spelare på olika nivåer. Många spelar utanför klubbar och föreningar, på skolgårdar och gräsplaner. Det, om något, gör fotbollen till en folksport.

Klubbar brukar själva bidra med matchkläder men för träningar behövs egna kläder av bra kvalitet som tål tuffa tag. Enklast är att köpa märkeskläder till barn på nätet. Det blir så mycket roligare att spela i välsittande och funktionella kläder.

Leave a Reply