Sveriges framtid inom fotboll

Det säger sig självt att det är svårt att veta hur framtiden kommer att te sig men det är lika sant att man i regel skördar vad man sått. Sveriges framtid inom fotboll bestäms alltså till till stor del av faktorer som är kända. I den här texten ska vi gå igenom några av de förutsättningar som avgör vad som kommer att hända inom fotbollen. Rena tillfälligheter kan spela en avgörande roll när det gäller till exempel mästerskapsplaceringar. Vi kan prata om sannolikhet och tendenser men verkligen kan komma att bli en helt annan.

AUGUST 31, 2009 - Football : Zlatan Ibrahimovic of FC Barcelona in action during the La Liga match between FC Barcelona and Sporting Gijon at Camp Nou stadium on August 31 in Barcelona, Spain. (Photo by Tsutomu Takasu)

En liten men stark fotbollsnation

Fotboll är världens största och viktiga sport och Sverige är ett förhållandevis litet land. Historiskt sett har vi haft framgångar inom fotboll som är större än man kan förvänta sig med tanke på befolkningsmängden och det faktum att vi bara har bra utomhusplaner under sommarhalvåret. Däremot har vi väl fungerande program för utveckling av talangfulla spelare och väl ansedd tränarutbildning. Framtiden utan Zlatan har alla förutsättningar att fortsätta ungefär som det har varit. Fast utan Zlatan, förstås. Vi ska inte hoppas för mycket på att få fram en ny superstjärna av högsta internationella snitt inom de närmsta åren. Det kan hända men då handlar det mer om slump eller tur än om förutsättningar som vi kan påverka och förutse.

Leave a Reply