Hälsosam ungdomsfotboll

Sport och idrott är positivt för hälsan, det är vida känt. Både barn och vuxna behöver röra på sig för att både kroppen och hjärnan ska må bra. För barn finns det många olika aktiviteter att välja på. Många utövar flera idrotter och lägger mycket tid på att träna och röra på sig. Fotboll är en av de populäraste sporterna i hela världen och ungdomsverksamheten är stor. I många städer finns det ett stort antal fotbollslag för ungdomar och matcher och cuper spelas i stort sett varje helg under den varmare delen av året. Under vinterhalvåret i Sverige tränar många lag istället inomhus och det blir en förändring för kroppen.

Undvik skador

Det är dock viktigt att lägga träningen på en bra nivå för att undvika akuta skador eller problem med leder när man blir äldre. Barn och gamla som leker tillsammans har ofta väldigt roligt men den som har värk i kroppen blir lätt hindrad från att delta. Leder kan ta skada vid för mycket och ensidig belastning och den som drabbas av artros senare i livet är inte ensam om att ha sjukdomen. Artros är världens vanligaste ledsjukdom, men det finns sätt att lindra den på. Mycket information om detta finns samlad på Artros.org som är en hemsida som kan hjälpa många som lider av sjukdomen. Den som har problem med lederna drar sig ofta för att vara med i sportaktiviteter, till exempel att spela fotboll med barn eller barnbarn. Den som har en ledsjukdom kan med fördel söka vård för att få hjälp med rätt behandling som minskar besvären och bidrar till att spontana fotbollsmatcher med nära och kära inte blir så skrämmande.

Just fotboll är en sport som är väldigt populär bland barn och unga och stötar när man springer eller skjuter ett hårt skott mot mål ger en ökad belastning för kroppen. Det är viktigt att värma upp ordentligt och inte utsätta kroppen för påfrestningar som känns för tunga. De vanligaste skadorna bland ungdomar som spelar fotboll är knäskador och stukningar och för att undvika det i så stor utsträckning som möjligt gäller det att vara vältränad och lyssna på kroppens signaler. Den som tränar hårt får inte glömma att vila emellanåt, annars bryts kroppen ner och riskerna för skador ökar.

Sök rätt vård

Både barn och unga som idrottar och får ont någonstans i kroppen gör klokt i att söka vård hos någon som är kunnig inom området. En sjukgymnast är ett bra alternativ och genom att få rätt rehabilitering och träning kan ytterligare skador undvikas. Om kroppen stärks på rätt sätt för just den idrott som den ska utföra minskar risken helt enkelt för skador.

Fotboll är som sagt världens mest populära sport och den kommer fortsätta att ge glädje och positiv rörelse till dem som utför den framöver.

Leave a Reply