Att laga mat till fotbollsspelande barn

Många barn och ungdomar och spelar idag fotboll. Att vara förälder till dessa barn kan vara en utmaning på många sätt, inte minst när det kommer till köket och att laga mat. Här kommer några dyrbara tips på vad man som förälder till fotbollsspelande ungdomar kan tänka på i köket för att vardagen ska gå lite lättare.

Att ha ett hemtrevligt kök

När man lagar mycket mat i köket och samtidigt har hungriga ungdomar som springer ut och in hela tiden finns det en stor risk att köket börjar upplevas som rörigt och stökigt. Man hinner helt enkelt inte plocka undan. En sak som kan lyfta estetiken i köket och göra det lite mer hemtrevligt är en snygg köksmatta som både gör att stämningen i köket känns lite varmare och att man helt enkelt kan trivas bättre i sitt kök. Då gör det kanske inte så jättemycket att det inte hela tiden är kliniskt rent. Men vill man nu ha det lite renare är det så klart viktigt att uppmana sina barn att plocka undan efter sig själva. Detta är sådant som ofta glöms bort i stressen mellan olika träningar men är nog så viktigt inte bara för att köket ska se bra ut utan också som en viktig del i barnens uppfostran. Det är helt enkelt viktigt att man som barn lär sig att plocka upp efter sig och se till att lämna ett ställe lika fint och städat som man fann det.

Mycket mat

Ett annat problem som uppstår är såklart den stora mängden mat som ska lagas till barnen. Att träna fotboll regelbundet gör att de blir hungriga och äter mycket och många har stått där i köket med tomma grytor innan alla hunnit bli mätta eftersom man underskattat denna mängd. Ett tips kan vara att ha gott om mellanmål hemma som man uppmanar barnen att äta innan den stora måltiden. Detta är inte bara ett sätt att göra processen enklare när man ska laga mat utan också ett bättre och mer hälsosamt sätt för barnen och ungdomarna att få i sig den stora mängd energi de behöver. Mellanmålen kan bestå av saker som filmjölk eller yoghurt, eller olika typer av frukt. Ett mer ekonomiskt alternativ är såklart att baka eget bröd eller att lära barnen att äta något som havregrynsgröt. Man bör också se till att barnen äter ordentligt både till frukost och lunch för att de ska ha en chans att få i sig all den energi som de behöver på en dag. Sammanfattningsvis kan man säga att matlagning till hungriga fotbollsungdomar inte behöver vara en så stor utmaning som man tänker att den är utan att det finns sätt att få alla nöjda.

Leave a Reply