Fördelar med att spela ungdomsfotboll

De allra flesta håller nog med om att det är viktigt för barn och ungdomar att ha någon form av aktivitet under sin uppväxt, för att utveckla vissa egenskaper som är oumbärliga i deras vuxna liv. Fotboll är en sport som erbjuder träning i de flesta av dessa viktiga egenskaper.

Den kanske mest uppenbara fördelen med att träna fotboll i unga år är de hälsoaspekter det medför. När man tränar fotboll tränar man både kondition och styrka, och man får dessutom en bra koordinationsförmåga. Detta är inte bara en fördel för stunden, utan för resten av livet, då goda vanor som man övar in under sin barndom och uppväxt, som att träna regelbundet, sitter kvar i vuxen ålder. Att träna fotboll lägger med andra ord grunden för ett mer hälsosamt liv.football-1182024_960_720

En annan viktig egenskap man tränar när man spelar fotboll, som man kommer att ha nytta av hela livet, är social kompetens och lagarbete. När man spelar i ett fotbollslag arbetar man hela tiden med att lösa problem tillsammans och med att nå ett gemensamt mål, något som efterfrågas på de flesta arbetsplatser i alla branscher. Man lär sig också att allas roller i ett lag är viktiga, oavsett om den rollen innebär att leda eller att följa en ledare. Dessutom lär man sig vad det innebär att bete sig sportsligt och rättvist, och att inte vara en dålig förlorare. Dessa egenskaper är inte bara användbara i ungdomarnas framtida yrkesliv, utan i de flesta andra gruppaktiviteter de företar sig, till exempel om de vill spela lasertag tillsammans med kompisar. Ett av de bästa ställena att spela lasertag i Stockholm är O’Learys i Mall of Scandinavia, som dessutom ligger så centralt att det passar som en rolig aktivitet efter en fotbollsträning.

Slutligen kan man genom att spela fotboll få det kanske viktigaste av allt i livet, nämligen självkänsla. Det är något som alla aspekter av sporten bidrar till – att man skapar nära vänner, att man utvecklas fysiskt och mentalt, att man presterar på plan och vinner matcher och att man delar förluster med sina lagkamrater är alla saker som bygger självkänsla för livet.

Leave a Reply