Så börjar du spela i ett fotbollslag

 

Att börja spela fotboll kan ha stora fördelar. Många kan vittna om att de fick lära sig grundläggande värden som kamratskap och sammanhållning tack vare ungdomsfotbollen. Du behöver inte bli professionell fotbollsspelare för att få ut något av att vara en del av en förening. Istället kan det vara ett sätt att utvecklas som människa och se till att du får delta i ett meningsfullt sammanhang. Med en större bekantskapskrets utvecklar du också dina sociala färdigheter. Som synes har fotbollen mycket att ge – men hur ska en ung fotbollssugen person gå tillväga för att börja spela fotboll?

Children playing soccer. They are having training with their coach on foggy, cold, winter morning. Group is standing and coach giving them instructions for new strategy. Trainer is sketching on paper new strategy. They are dedicated to become a new soccer stars.

Det första steget är att ta kontakt med den lokala föreningen. Oavsett var du bor i Sverige lär det finnas någon form av fotbollsklubb i din närhet. Om du bor i ett tätbebyggt område som Stockholm eller någon annan större stad har du troligen flera olika föreningar i ditt närområde. Om du bor i glesbygden behöver du kanske åka en bit för att komma till närmaste fotbollsplan. Det viktiga är att du hittar en förening som passar dig och där du känner att du kan trivas. Eftersom du ska representera klubbens färger på planen samt – förhoppningsvis – lägga mycket tid på att umgås med dina klubbkompisar är det viktigt att du känner att du kommer rätt in i laget.

Nästa steg handlar om det rent fotbollsmässiga. Om du är osäker på huruvida fotbollen verkligen är något för dig kan du be om att få provträna med ett lag. Normalt tar lagen gärna emot ungdomar som är sugna på att prova på fotboll på ett mer organiserat sätt. Då får de också se vilken nivå du befinner dig på och kan på så sätt anpassa sig efter det. Om du efter provträningen känner att du vill testa en annan förening kan det också hjälpa dig till ett bättre beslut långsiktigt.

Som medlem av en förening finns det ofta vissa skyldigheter för dig som spelare. Normalt är det en medlemsavgift som kan variera i storlek beroende på var i landet du bor. Dessutom kan du behöva hjälpa till att samla in pengar till laget genom att exempelvis sälja lotter.

Leave a Reply