Fotbollsläger

Att delta i ett fotbollsläger är en rolig och nyttig erfarenhet för barn då det bland annat inkluderar fysisk aktivitet. Man bör ha i åtanke att sommarlovet är långt och det är ofta många som inte har tillräckligt med saker att göra under lovet. Fotbollslägret passar då bra eftersom att det ofta är billigt eller i vissa fall gratis. Fotbollsläger anordnas av olika kommuner, fotbollsklubbar och föreningar. De allra flesta lägren passar också alla nivåer vilket gör att man inte ska behöva känna att man är för dålig eller inte räcker till för att delta. Vanliga åldrar på fotbollsläger är barn från 6- till 13 år. Sedan inte allt för länge sedan kan man också gå på landslagets fotbollsskola under somrarna. Lägret organiseras varje sommar av svenska fotbollsförbundet med visionen att alla ska ha roligt och skapa fotbollskunnande utifrån sina egna förutsättningar. För att kunna delta måste man dock tillhöra en fotbollsförening eftersom att anmälning sker genom föreningen.

Fördelarna med att åka på fotbollsläger

Fotbollsläger bidrar till ett roligt sätt att utvecklas och skaffa nya vänner. Man kombinerar lek med fotboll vilket gör att barnen relaterar fotbollen till något roligt och det blir därmed också roligt att gå till träningen under resten av säsongen. Fotbollslägret kan också leda till att de som inte redan tränar fotboll börjar spela organiserad fotboll i en förening. För de lite äldre barnen kan lägret också vara ett tillfälle för att träna på specifika delar inom fotbollen som frisparksvarianter. De som väljer de läger som anordnas av större allsvenska fotbollsklubbar kan också få chansen att träna med allsvenska superstjärnor. Bland annat håller AIK ett fotbollsläger varje sommar och man tar alltid in några av A-lagets spelare för att träna och motivera ungdomarna. När de större klubbarna som AIK anordnar fotbollsläger är det också vanligt att man blandar ungdomar från olika årskullar. Detta för att barnen ska få möjligheten till att träffa nya vänner och för att de ska få spela mot nytt motstånd och därmed utveckla sitt spel. Det leder också barnen till att arbeta med teamwork i nya grupper vilket kommer vara en viktig egenskap senare i livet.

Fotbollsläger för bara tjejer

Fotbollsläger för bara tjejer har blivit mer och mer vanligt i takt med damfotbollens tillväxt. Fotbollen har länge varit centrerad kring herrfotbollen med dörrar mer eller mindre stängda för damerna vad gäller likvärdiga chanser till tillväxt. IFK Kalmar är ett av alla lag som har valt att ge damfotbollen mer utrymme genom att anordna ett fotbollsläger specifikt för flickor varje år. Alla flickor inom ett visst åldersspann, ofta 6- till 13 år, är välkomna att prova på fotboll under en vecka oavsett om de har tidigare erfarenhet eller inte. När man först startade lägret så hade man endast 35 deltagare. Bara några år senare har man fler än 100 deltagare uppdelade i olika årskullar på fotbollslägret. En anledning till tillväxten är Europamästerskapet 2013 där damerna presterade bra vilket motiverade många flickor till att börja spela fotboll. En annan anledning är den fantastiska feedbacken de fått för lägret, många har berättat hur roligt och utvecklande det har varit att delta i lägret. för sina kompisar.

Leave a Reply