Sveriges guld i U21-EM 2015

 

U21-EM brukar inte vara ett mästerskap som får ett överflöd av medieuppmärksamhet. 2015 var ett undantag. Det var nämligen året som det svenska U21-landslaget gick hela vägen och lyckades ta en titel för första gången på många år. Den dramatiska turneringen visade att svensk ungdomsfotboll har lyckats bra med att fostra en generation av fotbollsspelare som nu knackar på dörren till A-landslaget. Förhoppningen är att dagens ungdomslandslag ska kunna lära sig av U21-killarna och upprepa bedriften i framtiden. Även om det blir svårt att nå lika långt som 2015 års lag lär segern i Prag vara något som motiverar svenska fotbollsspelare i många år framöver.

John_Guidetti_(2013,_cropped)2015 års U21-EM gick av stapeln i Tjeckien i andra hälften av juni. Turneringar för ungdomslandslag är normalt betydligt mindre än motsvarande turneringar för seniorlandslag och därför var det bara åtta nationer som ställde upp i turneringen. Ändå var konkurrensen knivskarp. Sverige lottades i en grupp med England, Italien och Portugal som alla är klassiska fotbollsnationer med duktiga spelare. Sverige fick en drömstart på turneringen när man slog Italien tack vare en sen straff av Isaac Kiese Thelin. I matchen därefter fick svenskarna stryk av England – men det var i den sista gruppspelsmatchen som allt stod på spel.

Då lyckades Sverige spela 1-1 mot Portugal efter en dramatisk avslutning och det ledde till att det blev blågul slutspelsplats framför Italien. För italienarna var det en bitter påminnelse om hur det slutade i EM 2004 när Sverige spelade bort Gli Azzurri genom att spela 2-2 mot Danmark. Den här gången väntade Danmark i semifinal och där vann Sverige med klara 4-1. Det följdes av en redan klassisk segerintervju med John Guidetti och Sverige var i en mästerskapsfinal.

Svenskar vallfärdade till Prag för att se finalen mot det Portugal som laget tidigare hade spelat oavgjort mot. Även finalen slutade oavgjort och 0-0 efter ordinarie tid och förlängning ledde till straffläggning. Där blev Sveriges målvakt Patrik Carlgren stor matchvinnare när han räddade två straffar – och Sverige kunde åka hem som hjältar. Efter ett stort firande kunde spelarna återgå till vardagen igen. Med hjälp av en naprapat Stockholm blir det lättare att återhämta sig från fysiska ansträngningar.

Leave a Reply