Som alla vet är det viktigt att vi rör på oss, det gäller inte minst för barn och ungdomar. Med all ny teknik har dagens barn blivit allt mer stillasittande och det hotar folkhälsan. Typ två-diabetes och övervikt är bara två symtom som kan orsakas av för mycket tid framför datorn eller tv:n. Det är viktigt med balans mellan träning och hälsa. Bara för att din tonåring tränar mycket behöver det inte betyda att han eller hon är hälsosam, bra kostvanor också viktigt för en sund livsstil. Hur mycket och hur ofta ska egentligen ungdomar idrotta?
Fri eller organiserad rörelse?
Tv-programmet ”Gympaläraren” – som tidigare har prisats under tv-galan ”Kristallen” – tog upp kampen mot det stillasittande livet i en åttondeklass. Vid programmets start undvek en stor del av eleverna att vara med på skolidrotten. Anledningen var att de inte tyckte om skolans duschutrymme, de kände sig exponerade och ville istället ha egna bås. Det framkom att det är viktigt med badrumsinredning och att fråga ungdomarna om skälet till varför de inte rör på sig. Är det då viktigt att de är med i någon form av organiserat idrottsutövande eller räcker det att röra sig i vardagen? Enligt Örjan Ekblom som är docent på Gymnastik- och idrottshögskolan, är det viktigt att vara medveten om att fotbolls- eller simträning inte automatiskt behöver innebära mer fysisk ansträngning än fri aktivitet. En fotbollsmatch ger 25% av det dagliga rörelsebehovet för en tonåring. Därför är all övrig rörelse, som att cykla till kompisar eller att promenera hem från skolan, väldigt viktigt.
Vanligt att tonåringen slutar tränar
Många barn slutar att idrotta i de tidiga tonåren. Andra intressen kommer in i livet och kanske tar skolan allt mer tid. Som förälder är det viktigt att inte tjata utan istället motivera ungdomen att fortsätta med fysisk aktivitet. Att uppmuntra sin dotter eller son och påminna om att träning är viktigare än talang. Kan någon träna för mycket? Ja, faktiskt. Som nämndes i inledningen behöver kroppen vila. En del idrotter kräver att barnen håller på tio till tolv timmar i veckan trots att ungdomarna bara är 13-14 år. Dels kan tonåringen dra på sig långvariga skador och dels kan skola och sociala aktiviteter bli lidande. Därför är det viktigt att se hur tonåringen mår, om han eller hon själv vill träna och hur livet med skola och kompisar i övrigt ser ut. Det är viktigt att variera träningen, inte köra på för hårt, att träna för att det är kul och för att bli stark i vardagen.