IFK Norrköping

IFK Norrköping ser sig om efter nya unga talanger och har bland annat varit på Island för att titta närmare på den unge Alfons Sampsted. Alfons är 18 år och spelar för Breidablik i isländska ligan och har även meriter från ungdomslandslag. I oktober i år bjöds han också in att träna med IFK Norrköping i Sverige och spelade matcher med U21-laget, där han imponerade på tränarna. Alfons ses som en stor talang på Island, och han har tidigare också scoutats av tyska Freiburg, men är alltså fortfarande tillgänglig om IFK Norrköping till slut bestämmer sig för att värva honom.

Allsvenskan och isländska spelare

Isländska spelare har sedan länge varit en del av allsvensk fotboll, och det börjar bli dags för den nya generationen islänningar att visa upp sig. Bland annat går det att läsa här om att IFK Norrköping scoutar isländska provspelaren Alfons Sampsted, som är en talangfull ytterback från Breidablik. Isländska spelare brukar uppskattas inte bara för sitt fotbollskunnande utan även för sin mentalitet, som passar väl med allsvenska klubbars spelfilosofi. Även hos IFK Norrköping är spelarens karaktär en viktig aspekt i utvärderingen av om ett förvärv ska bli av eller inte, enligt manager Jens Gustafsson: ”Genom våra erfarenheter av tidigare isländska spelare och människor vet vi att det är karaktärer som passar väl in i IFK som förening”.

Isländsk fotboll på frammarsch

Isländsk fotboll har väl aldrig varit så het som i år. Efter isländska landslagets EM-bravader har många fotbollsintresserade funderat på hur ett så pass litet land kunde slå ut självaste England ur turneringen. Mycket av hemligheten ligger i byggande av inomhushallar stora nog att spela fotboll i. Då tidigare isländska generationer av spelare tvingades att spela på undermåliga utomhusplaner i dåliga väderförhållanden, finns idag helt andra möjligheter för ungdomar att finslipa teknik och känsla, på inomhusplaner som är tillgängliga året om. Allsvenskan är ofta en första språngbräda för isländska spelare att nå resten av Europa. Förhoppningsvis kommer den allsvenska publiken i framtiden att kunna njuta av fler talanger från den lilla ön.

Leave a Reply