Allt fler unga lämnar Sverige med drömmar om att bli proffs utomlands. Ibland kan drömmen gå i uppfyllelse men de allra flesta får vända hem igen, utan att lyckas. Är det en bra idé att flytta utomlands i ung ålder och finns det några risker?
Storklubbar lockar
En stor anledning till att fler unga spelare gör en utlandssatsning är att storklubbar som till exempel FC Barcelona har startat ungdomsakademier. Det kan hända att talanger upptäcks av en scout och sedan får en tydlig karriärväg via en sådan ungdomsakademi. Ibland är talangerna bara mellan 9 och 12 år gamla. Svenska fotbollsförbundet tycker att svenska talanger åtminstone ska gå klart grundskolan innan de flyttar utomlands. En flytt blir lätt besvärlig på egen hand, så använd qleano för flytthjälp eller flyttstädning och se till att allt går tryggt och smidigt.
Varför många misslyckas
Det är väldigt svårt att avgöra om en spelare yngre än 15 år kommer bli en elitspelare eller ej. Vissa stannar av helt i utvecklingen, andra gånger gör utlandsflytten att det blir en så stor omställning att spelaren mår dåligt psykiskt. Den som inte mår bra, brukar heller inte spela bra fotboll. I Sverige går det att få hjälp och stöd med nästan allt, likt hur qleano hjälper till med din flytt. Utomlands i ungdomsakademierna är ofta konkurrensen stenhård och livet utanför planen kanske också blir tuffare än vad många förväntar sig. Dessutom kanske du bara får en eller några få chanser att bevisa vad du går för, sedan kanske du blir förpassad bort från den grupp stortalanger som klubben verkligen vill satsa på.
Spelare som istället stannat i Sverige har ofta större chanser att få spela i A-laget och verkligen visa upp sig. Ett bra exempel är Zlatan Ibrahimovic som fick chansen i Malmö FF:s A-lag vid 18-års ålder och sedan flyttade utomlands 2 år senare. Därför känns det ofta överdrivet med unga talanger som flyttar utomlands i väldigt ung ålder, för att sedan ofta få återvända till Sverige med svansen mellan benen. Ofta ger det en snabbare utveckling att få ta större ansvar hemma i en svensk klubb, än att bli en i mängden i en utländsk storklubb.